• ideal
  • Hortus

Nieuwsbrief

Beste Maretakklant,

Kruidenhuis de Maretak & de Hortus Alkmaar. 

Dit seizoen start de Hortus Alkmaar (kruidentuin van VSM) een nieuw project.
De Hortus gaat kruiden telen, oogsten en drogen voor Kruidenhuis de Maretak. Een plan wat dit jaar wordt opgezet met ongeveer tien soorten, welke in het Hollandse klimaat goed gedijen. Kruiden die dicht bij huis groeien hebben volgens Conny Swart een meerwaarde. 

Een bekende uitspraak in de kruidengeneeskunde is: "Wat dicht bij huis groeit is goed voor je". 

Brandnetel, Kamille, Weegbree, Heermoes enz. hoeven niet in het buitenland geteeld te worden. De Nederlandse bodem is daar prima geschikt voor. Dat komt de kwaliteit ten goede. 

De teelt gebeurt op biologische wijze en het hele proces van zaaien tot drogen bij de Hortus Alkmaar, tot het verpakken en verkopen in de winkel van de Maretak zal door een fotograaf worden vastgelegd. 

Het telen van kruiden voor Fytotherapie verschilt van de teelt voor Homeopathie. Homeopatische middelen worden verdund, hoe hoger de verdunning hoe minder grondstof er in zit. De hoeveelheid kruiden die daar voor nodig zijn is dan ook veel kleiner. 

Voor de kruidengeneeskunde of fytotherapie gaat het om grotere hoeveelheden. Een uitdaging dus voor beide partijen, maar wel een die bij succes zeker uitgebreid zal worden.

Inmiddels is de tijd van zaaien gestart. De eerste foto`s zijn gemaakt. 

De tuin is voor iedereen die geinteresseerd is te bezichtigen. De tuin is sinds april weer geopend en op zaterdag 11 mei is de feestelijke opening van het nieuwe seizoen. 

Kruidenhuis de Maretak zal met kruiden en kruidenproducten hierbij aanwezig zijn. 


Met vriendelijke groet, 

Conny Swart


Bezoek ook eens onze webwinkel.

Met vriendelijke groet,
kruidenhuisdemaretak